Friday, January 16, 2009

~ Sekadar melepaskan...~

Salam...

kan aku da cakap, aku nk melaser hari ni. So, mintak maaf la kalau bahasa aku agak kurang ajar ke ape kan. Aku pedulik ape..

Okey...Ada kawan aku ni, dia ngadu2 la kat aku. Dia sepatutnya habis blaja 3 tahun jek. Course yg dia amek ni memang patot la abis 3 tahun jek kan. Faculty dia ni, amat la jarang student2 yg akan extend. Sape student UM, tahu la kot Fac mane kan. Lu pikir la sendiri. Jangan tanya aku.

Then, ntah camne, last sem, dia x lulus 1 subjek. Dapat C- jek kot. Da wat rayuan, tp lecturer tuh x layan. Subjek tuh di tawarkan sem 1 jek. Nak x nk, dia terpaksa exted 1 sem hanya kerana 1 subjek. Kedekut punya lecturer la kan.

Lepas tuh, dia cam da putus harapan da.Time cuti arituh, dia rasa cam nk benti blajar jek. Dia rasa down gila, tp Allah itu Maha Adil. Di beri petunjuk kepada Hamba Allah tuh, teruskan pengajian dan redha dengan apa yg telah di tetapkan oleh Allah s.w.t. Mungkin ada hikmah di sebalik semua yg berlaku.

Yg dia paling bengang, ada kawan sorang tuh, pegi canang kat sume org, yg dia ni kena extend. Woi, malu la dia. Depan hamba Allah ni, dia kata la dia sedih, sbb x dapat grad same2. siap muka cam nk nanges bagai. Rupa2 nya talam 248 muka budak ni. Dalam bus, balik dari class kot, dia cite plak kat org laen. Sedih la konon sbb tahun ni, ada budak yg grad, ada yg x dapat grad.

Org laen pon busy body la tanya. Sape weyh, sape? ha, makcik tuh semangat la bercerita.


Dik, kalau hamba Allah tuh rasa di zalimi dan dihina serta rasa dirinya di aniaya, x mustahil doa nya akan di makbulkan. Dan x mustahil gak , ko pon mgkin akan grad sama ngan dia kot. Sbb sem ni belum smpai di penghujung nya lagi. Belum confirm lagi ko da tamat pengajian.

Bukan apa, kawan aku ni terasa sgt la. Da la dia tgh kuatkan semangat, budak ni plak cam nk memalukan dia.Perlu ke dia nk cerita kat sume org yg Hamba Allah ni extend. ape pointer ko lagi tgi ke dik dari Hamba Allah ni?ha,jawab...


Dik oi, aku x kesah la ko bace ke x kan aku nyer blog ni. Kalau kau bace, lagi elok la kot. Semoga ada kesedaran dalam diri. Aku tahu yg kau sekarang baru gila nk mengenali blog. macam keterujaan mengkomen kat frenster. Dik, org gile facebook la skarang. Bila terbayang muka dia rasa menyampah pon ada. Macam org laen x tau blog tuh ape.

Hoi, org laen da lama berkurun kot tau pasal2 blog ni. Raja Petra di tahan pon kerana tulisannya di blog. yg ko pi canang kat cafe la, apa la, bajet macam ko tau la kot sume blog yg besh2 di seluruh Malaysia ni kan. kalau bercakap tuh, x reti nk slow. Sume org kat cafe tuh da pandang2 semacam kat hamba Allah ni. Dia kata, malu siot. Nasib baek aku xdak di tmpat kejadian.


Dah.Malas nk cerita. Tambah pahala ko rini dik oi.. Aku plak kekurangan pahala.
Xpe. Sekadar membantu rakanku melepaskan rasa geramnyer jek.

p/s: Dik, kalau ko bace entry ni, memang entry ni di tujukan utk ko. Ko tau siapa ko. Aku benci org muka talam ni. Tapi kuih talam sedap kan?

lalalalaa

=)

10 comments:

madey said...

eh fac die pon kene c baru lulus ek? ingtkan fac kite jek..haha

~ilyanie_usyuk~ said...

A'ah..itu subjek wajib jabatan dia.

Sian dia dowh...

sgt keji poms itu...

lalallalalaa

s.y.a.r.q said...

mentang2 dye dah nk grad.. tuh yg dye duk canang tuh,,, de lah tuh dye x puas ati,.

hehehehe

Anonymous said...

salam...

ha ah...betul2...hehe...k.yana ni...hoho...

bengang tol ngan pompuan tuh...dush2 dah die...hak3...

sian kwn kt ni kan...die rs sgt2 best kot die tu...tp hampeh je..uwek...hua3...

sory,menyemak kat comment ni...tp nak ckp gak...

~ilyanie_usyuk~ said...

Syarq

Ala syarq. biasala la kan, manusia suke jek berdengki.

Lantak dia la...

=)

~ilyanie_usyuk~ said...

Kak Yana

Walalaa..

finally,kamu komen juga yek do blog saya.
Selama ini menjadi silent reader sahaja

hehehe

menyampah kan,ari2 asek2 jumpa muka dia jek...

aduhai!

viruspadu said...

sabo yang!

:p

~ilyanie_usyuk~ said...

er sabo da ni Kak VP...hehe

kalau x sabo,da lama da sembelih2 budak tuh..

lalalaa

Anonymous said...

mclonggggg.....
x tau nk ckp pe..
tetibe rs nk nanes :(
sbnrnya trharu sgt...
thankz cz mmhami diriku ini...hehe

Anonymous said...

mclonggggg.....
x tau nk ckp pe..
tetibe rs nk nanes :(
sbnrnya trharu sgt...
thankz cz mmhami diriku ini...hehe