Sunday, April 19, 2009

Thesis dan penghargaan

Salam...

Kembali lagi setelah hampir 2 minggu kot tak berupdate. Sejuta kemaafan di pohon. Bukan apa. Menumpukan sepenuh perhatian kepada thesis yang terchenta! Ewahh! Dalam hati, memang bernafsu betul nak hapdet blog. Tapi bila pikir alek, oh thesis tak siap lagi, terpaksa melupakan blog buat seketika. Tidur pon tak teratur. Malam plak termimpi2 thesis. Oh, my~

Anda jangan tak tahu, jangan kecil hati, aku selalu terjah belog korang weyh. Setiap kali ada entry terbaru, aku bace, cumanya tak sempat nak komen la kan. Rindu betol dekat belog(bak kata Hanis Zalikha).

Sebenarnya, kat sini nak tempek wish2 yang sempat di capture pada malam sebelum viva. Tarikh daku viva adalah pada 14 April 2009, Selasa. Jadual cakap pukul 4.30, and aku adalah orang last sekali yang di viva dekat Lab MM2.

Dan secara jujurnya aku cakap, viva aku sangat tenang. Da takda neves2 da. Sangat di permudahkan segala-galanya. Aku tahu, mungkin ini berkat doa dari ibu bapa dan rakan2. TQ guys.

Dan malam itu, YM semua orang berpesta wish Gud Luck sana sini. Sempat aku capture. Saja untuk buat kenangan. Hihi. Saksikan!



Lepas letak status macam tuh, semua orang macam BUZZ aku dan wish Gud Luck. Makin la aku cuak kan? Hiks Takpe. Doa dari rakan-rakan itu penting.


Masih ingat lagi hari Selasa itu, hati berdebar-debar, tangan terketar-ketar, makan x lalu, tido x lena. Semua penangan viva thesis. Oh, ya! Sebutan viva adalah vaiva! Budak Sains Comp paham la kot eyh? Siyes weyh, dari pagi tuh, aku masih bertungkus-lumus sampai lah ke tengah hari. Then, bila da pukul 3 lebih tuh, aku gerak g fac. Dalam hati, semua doa di baca. Mintak petunjuk dari Allah s.w.t. dan mohon di permudahkan segala urusan. Sampai lab, on PC, get ready untuk di viva. Muka time tuh toksah cakap la. Memang takda darah da kot. Then, aku di viva pada pukul 5 lebey kot? Lama giler tunggu. Pas tuh, panel tuh cakap ada lagi benda dia nak suruh tambah. Then, dia kata, hari Jumaat reviva okey! Dalam hati separuh lega, sebab system macam da o.k, cuma kena tambah part recognition.

Lepas habis viva, hari Selasa malam, pergi makan2 release tension dekat Secret Recipy. Nanti lar update cerita tuh. Hari Rabu, berjimba tgk wayang kejap. Hari Khamis barulah tekun nak ngadap thesis.

Hari Jumaat. Hari yang di nantikan. Viva pukul 10 pagi. Mula2, Firdaus dulu kena viva, then budak Indian tuh, then, baru la aku. Lepas panel tuh tanya2 dan suruh buat apa yang dia suruh tambah2, dia pon kata, "O.k lah. Tu jek. Cukuplah tuh. Saya pon da penat HAHA~ Nanti akan ada future enhancement bla bla bla". Lepas tuh, dia g kat budak sorang lagi. Aku pon tanya lar, er saya da o.k la kan? Da tak viva da kan? Da abes la kan? Then, dia kata, O.K. Da habis da. Terus senyummmmmmmmm meleret! Yeahhh! Sume kesengsaraan sudah tamat! Yuhuuuuuuuuu! Dalam kepala,Alhamdulillah. Jimba jimba jimba. Astagfirullah. =)

Dan ini wish untuk hari Jumaat. Sempat capture pada Khamis malam tuh. Suke sangat tgk. Macam ramai sangat mendoakan kita kan? Hiks



Lepas tuh, Syarq ingatkan aku viva petang, dia wish agak terlambat sikit. Hiks da tgh hari aku alek tuh, nampak wish dia. Chumel betol tau.



Ya Allah! Perit jerih menyiapkan thesis hanya Tuhan saja yang tahu. Setiap kali rasa down giler, pasti akan ada rakan2 yang menaikkan semangat kembali. Air mata tidak pernah lekang dari pipi ini. Air mata akan mengalir hampir setiap hari, setiap malam, sebab terlalu tension dan stress yang amat sangat! =(

Lepas tuh, hantar msg dekat Mak. Mak cakap, boley tuh! Yakin. Jangan kata susah, mesti boley buat. Kata-kata mak terngiang2 di telinga. Dalam hati berazam, taknak kecewakan mak ngan abah. Sebab dorang da banyak berkorban untuk aku. Hanya kata2 itu yg buat aku Go Go Go ilyanie! u can do it! Yeahhhhhhh! Pemangkin semangat yang paling utama adalah abah dan emak. I love u! Love amat sangat! Fight to the finish!

Ucapan terima kasih jugak di tujukan buat My Jimbarianssssss, Sue, Syarq, Cda, Hananiey, Intan, Yat, Che Pa, Wan Rai dan mereka2 yang banyak memberi sokongan dari segi mental dan fizikal.
  • Hanan --> Dia suka BUZZ kat YM, and bagi a big hug.Lepas tuh,suke cakap u can do it Mc Long. Lepas tuh, suruh fokus n blah. HAHA. Chumel giler tau. Kasik gegak gempita ini dunia!
  • Suelaiey --> Siap lukis2 kat kertas dan cakap All The Best, u can do it! Nanti boley la berpoya2 dgn aman, kutu kita pon boley mati sama2. Sue ni kat rumah tak tahu nak buat ape sampai mati kutu!
  • Syarq--> Even dia suke mencuakkan aku, dia tetap bg sokongan suruh siapkan. HAHA~
  • Cda--> Siap ajar aku camne cara-cara tanak tido 3 hari. Lepas tuh cakap, dia yakin aku boley buat. Sangat membagi keyakinan kepada aku. Thanx dak Mini! hiks
  • Yat--> Suka bg sokongan kat YM. Chaiyok2x!
  • Intan --> Bagi sokongan yang tak berbelah bahagi jugak. Dan pasal asimen tuh, TQ again Intan dan Yat! I owe both of u Cadbury Cokolat rite? Later2 eyh.
Dan tak lupa juga terima kasih kepada Idah dan Nadia(Kawan matrixku), Kak Yana, Ainul,Lea,Madey, Wanie Sudin dan Mc Na. HEHE~

And a big big Thank You to Mohd. Firdaus Abd. Rahman, bernombor matrix WEK0600XX(terpaksa di rahsiakan) sebab banyak tolong aku time last2 minit nak kena reviva tu. Tanpa dia, siapalah aku. Hiks Thanx sesangat weyh. Kau lah penyelamatku!

Dan last but not least, jutaan ribuan terima kasih teristimewa buat ehems ehems, si dia yang kini berada si rumah, di Soromban. Thank you darlingsss! Di saat-saat akhir pon dia tetap cakap,yang aku boley buat! Dan kata2 nya betul!

Dan buat skandal tersayang, Juden. HAHAHA! Saje gediks masukkan nama u yang. Mampos kena serang ngan Honey Madu sume. Ahaks kata madu mithali. kan?

Alhamdullilah. Semuanya sudah hampir tamat. Tinggal nak siapkan repot thesis jek. Dan study for final paper, Distributed System. Perjuangan yang akan sampai ke penghujugnya. Syukur sangat amek thesis. Sebab? Thesis membuatkan kita semakin dekat dengan Yang Maha Pencipta. Thesis mengajar erti kesabaran, redha dengan ketentuan, semangat yang tidak pernah putus, dan erti sebuah persahabatan.

Nak rasa macam mane kami rasa? Klik kat UPU online, amek UM, amek Sc Comp, blajar 3 tahun, buat thesis. Rasa la ngko. Hiks Ala semua orang yang buat thesis pon akan rasa banda yang sama. Tapi bila semua da selesai, perasaan bangga dan lega menebal di dalam jiwa. (Ayat tanak kalah!)

O.k lah. Tuh jek. Nak ngadap repot pulak. Daa~

p/s: Bila kita hargai persahabatan, kita akan tau yang sahabat itu hadiah terindah…
Thanx for being my bestfriend…
Love uolss… =)


p/s lagi: Hananiey! Apa macam adeq manis? Puas hati dengan entry kali ni? Jangan bising kata
i x hapdet. Ai hapdet kasik u muntah. HAHAHA~

16 comments:

hananiEy said...

whoa!!!! pnjang nyeeee

comment : i sangt berpuas haty ngn isi dan gaye bahse yg digunakan

;)

sayang u ilyanieeeee ;)

muahx

i knoe we can do itt!~

ihihih

jimbaaaaa yok!~

~ilyanie_usyuk~ said...

hananieWah da macam cekgu tatabahasa la pulak u ni. Hiks Anda puas hati? TQ TQ


Muahhhhhhhh Hanan! Suwit!

Yeahhh! Nanti kita plan jimba sama2 ea nanti.
U kan wanita berkerjaya sekarang, so agak susah la sikit. HAHAHA~

Dieyla said...

gile panjang ok entry penghargaan.
kalau menang anugerah ni dah lama org baling kat laut.
HAHAHAHA~

congrates babe!!
seronoknye dah lepas beban kan.
selamat la i takyah buat thesis.
kalau tak mmg gile gak la. HAHA~

nak berjimba jangan la lupe kat i!
ngeeee~

madey said...

erk? ko sempat g tgok wayang ari rabu tue? hehhehe kagum2...

~s.u.E.L.a.i.e.Y~ said...

huhu~~~

kalu buat penghargaan dlm report tesis pnjg cmni mesti lecturer terharu bc tros bg A..kui3

syg mmuah3 kt honey madu sorg nih..

~ilyanie_usyuk~ said...

DieylaHikhikhik
Manada org baling kat laut, orang baling ayam KFC lar. huhu

Tuh la. Thesis ni buat ai rasa nak pecah kepala beb. Huks tanak thesis. terseksa giler.


Eyh eyh bukan u exam ke beb? HAHAHA~

~ilyanie_usyuk~ said...

Madey HAHAHA~
Saje jek gediks tgk wayang weyh. Konon2 nak release tension bagai lar.
Hiks

~ilyanie_usyuk~ said...

Suelaiey Kan besh kalo dapat A!
Aminnnnn Hiks

Auwwww sayang ai lebey2 ek?
jangan ciyum ai banyak sangat, lemassss lar.
Wakakkakaaa

Alisa said...

lega kan mc long...yang penting jgn putus asa...biler rs giler2 susah nk wat sesuatu tuh, br terasa betapa manisnye kejayan tu kan..

Aku doakan, ko berjaya d mase2 akan datang...gudluck my friend..
rindu kamu..muaahhh..

fana said...

alhamdulillah...terigt zaman aku dulu...mmg cuak nak mampos mase tunggu turn...tp nasib bek geng2 sume same lab...so, ok laaa...anyway, congrats...sile jgn byk kopipes report seperti saye dahulu...ngahahaha

nieja said...

perghhhhhh
dah lame x update
skali u update kebaboomm..
haha..

Nem0 o0h Nem0 said...

skang bz lagi tak?? xpe pasni leh updated byk2 k..

~ilyanie_usyuk~ said...

Alisa.rendu gile dekat ko kot Lisa.rindu giler amat huhu
TQ Alisa.
Aku sentiasa doakan kejayaan kita bersama k.
Aminnn

~ilyanie_usyuk~ said...

Kak FanaHihihi
ada la jugak copy sikit2 kan
Hiks

A'ah weyh.
memang neves giler amat lar huhu
ala ko terror, mesti no hal punyer!
=)

~ilyanie_usyuk~ said...

Nieja hihi Balas dendam beb.
Time thesis, tgn ni gatal betol nk hapdet belog tau
uhuuhu

~ilyanie_usyuk~ said...

Nemo Skang bz sikit jek hihi
o.k2.
nanti nk hapdet banyak2

=)